Αποζημίωση από Τροχαία Ατυχήματα

 

Δικαιούμενοι σε αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα, είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος που ενεπλάκη σε αυτό ως παθόν (όχημα) και οποιοσδήποτε άλλος υπέστη βλάβη από το ατύχημα. Υπόχρεοι σε αποζημίωση είναι ο ιδιοκτήτης και ο οδηγός του αυτοκινήτου που προκάλεσε τη ζημία καθώς και η ασφαλιστική εταιρία στην οποία το ζημιογόνο όχημα ήταν ασφαλισμένο.

ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Πρώτα απ' όλα ζητάμε την αποζημίωση για υλικές ζημίες που υπέστη το όχημά μας. Ο τρόπος για να αποζημιωθούμε μπορεί να διαφέρει, μπορούμε λ.χ. να επισκευάσουμε το όχημά μας και στη συνέχεια να αναζητήσουμε το πλήρες κόστος της επισκευής αυτής. Μπορούμε επίσης να αποζημιωθούμε σε περίπτωση που το όχημά μας είναι αδύνατο να επισκευαστεί σύμφωνα με την εμπορική του αξία πριν το ατύχημα.

Εκτός αυτών βεβαίως, μπορούμε να διεκδικήσουμε και το κόστος διάφορων πραγμάτων και καταστάσεων που προκύπτουν από τις υλικές ζημίες που υπέστη το όχημά μας. Για παράδειγμα το κόστος για τις μετακινήσεις μας όσο δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε το όχημά μας, το κόστος ενδεχόμενης φύλαξής του, βεβαίως μπορούμε να αποζημιωθούμε και για ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος (αν το όχημά μας είναι επαγγελματικό) καθώς και για μια σειρά άλλων κονδυλίων και εξόδων που μπορεί να επιβαρυνθούμε.

Τέλος, μπορεί να ζητηθεί και ηθική βλάβη λόγω των υλικών ζημιών του οχήματός μας. Επειδή αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι ένα τέτοιο άρθρο θα μπορούσε να επεκταθεί για πολλές παραγράφους ακόμη, για περισσότερες και ειδικότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Εξυπακούεται ότι κάθε δαπάνη για νοσήλια μπορεί να ζητηθεί και ότι λογίζονται ως δαπάνες για νοσήλια οτιδήποτε μπορεί να σας κοστίσει σε χρήμα και έχει να κάνει με τον κλονισμό της υγείας σας που προήλθε από τροχαίο ατύχημα. Από έξοδα μεταφοράς στο νοσοκομείο μέχρι αγορά παραφαρμακευτικών προϊόντων, γενικώς κάθε δαπάνη στην οποία προέβη ο παθών εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος, ακόμη και για μελλοντικά νοσήλια ή και για νοσοκόμα στο σπίτι, οικιακή βοηθό, για ειδικού τύπου τροφές που θα πρέπει να λαμβάνετε λόγω του ατυχήματος και οι οποίες είναι ακριβότερες από τις συνηθισμένες κλπ. Επιπλέον μπορεί να διεκδικηθεί η εκπλήρωση υφιστάμενων υποχρεώσεών σας εφόσον αποδειχθεί ότι λόγω του ατυχήματος αδυνατείτε πλέον να τις καλύψετε, όπως για παράδειγμα αν είστε υπόχρεος διατροφής κ.α

Το σημαντικότερο κονδύλιο είναι η ηθική βλάβη λόγω τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα και έχει να κάνει με τη θλίψη, την αναστάτωση και όλα τα αρνητικά συναισθήματα που προκάλεσε στον παθόντα ο τραυματισμός. Δεν θα πρέπει όμως να συγχέεται με τις διατάξεις περί πρόκλησης αναπηρίας ή μόνιμης βλάβης που προκάλεσε ένα τροχαίο ατύχημα οι οποίες εκ του νόμου λαμβάνονται ιδιαιτέρως υπ' όψη.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Ως δικηγορικό γραφείο, αποδοκιμάζουμε απολύτως την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών με συμπεριφορά που προσιδιάζει περισσότερο σε "κοράκι" παρά σε νομικό επιστήμονα. Δεν είμαστε αυτοί που θα σας προσεγγίσουν χωρίς να το ζητήσετε εάν συμβεί στην οικογένειά σας ένα τόσο τραγικό περιστατικό. Με σεβασμό στην απώλειά σας, είμαστε δίπλα σας, στον αγώνα σας για να αποδοθεί δικαιοσύνη, όσο βεβαίως γίνεται σε μία τέτοια περίπτωση.